Bez glutenu,  Ciasta

Skubaniec

Skubaniec czy pleśniak? 🤔 U mnie w domu od zawsze był skubaniec! I to z agrestem 🥰
A ja postanowiłam trochę zaszaleć i zrobiłam wersje bez glutenu i na owocach leśnych (mrożonych).

Składniki:

  • 250 g masła
  • 6 żółtek
  • 250g maki kukurydzianej
  • 250g ryżowej
  • 100g ksylitolu/cukru
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • owoce mrożone na oko (ja wyłożyłam tyle, by zasłoniły cały spod ciasta)

Beza:

  • Białka z 6 jajek
  • Szczypta soli
  • 150g cukru/ksylitolu

Wykonanie:

  1. Mąkę, żółtka, masło, proszek i cukier ugniatamy aż wszystko się razem połączy.
  2. Rozdzielany na polowe i do drugiej części dodajemy kakao, znów ugniatamy do połączenia.
  3. Blachę wykładamy ciastem, z każdego zostawiamy pół (na górna część ciasta).
  4. Wysypujemy mrożone owoce i wkładamy do piekarnika.
  5. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
  6. W międzyczasie ubijamy białka ze szczypta soli i cukrem.
  7. Gdy spod się upiecze, wykładamy na niego beze i posypujemy pozostała reszta ciasta jasnego i ciemnego, tworzymy tzw. Kruszynkę.
  8. Ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *