Jajka po turecku
Dziś chciałabym się podzielić z Tobą przepisem, zainspirowanym od brytyjskiej gwiazdy kuchennej – Nigella Lawson. Ponoć kiedyś była bardzo znana, ja natomiast obejrzałam jej program na angielskim Netflixie (niedostępny w PL) jakieś 2 lata temu i przepadłam…To dzięki niej nauczyłam się robić Jajka po turecku i szukałam po całym świecie takiej przyprawy jak Aleppo Pepper. Dostałam ją dopiero w Kanadzie, nawet w UK nie było!
🌸 Jajka po turecku idealnie nadają na weekendowe śniadanie, kiedy możemy w spokoju i radości zrobić cos dla siebie i naszych bliskich. Łap przepis:
Składniki:
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
- 1 łyżeczka płatków soli morskiej
- 2 łyżki masła
- 15 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżeczka płatków pieprzu Aleppo PEPPER/tureckiej czerwonej papryki
- 2 duże jajka (schłodzone w lodówce)
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
- kilka listków świeżego koperku (posiekanego)
- Do podania: pokrojony w kawałki i podpieczony chleb na zakwasie lub chleb bezglutenowy
Wykonanie:
- Napełnij szeroki rondelek (ja używam o średnicy 22 cm) wodą tak, aby sięgała około 4 cm do boków garnka.
- Postaw na ogniu i przykryj, aby szybciej się nagrzał.
- Do miski włóż jogurt, dodaj czosnek i sól, nałóż miskę nad gotujący się z wodą garnek. Upewnij się, że podstawa miski nie dotyka wody. Mieszaj, aż osiągnie temperaturę ciała i będzie miała konsystencję lekko ubitej śmietanki. Wyłącz ogień i pozostaw miskę w takim stanie, nad garnkiem.
- Delikatnie rozpuść masło na małej patelni, aż zacznie nabierać orzechowo-brązowego koloru, ale uważaj, aby się nie przypaliło. Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj oliwę z oliwek, a następnie piękne płatki czerwonej papryki; będzie się mocno pienić.
- Czas na jajka. Wbij pierwsze jajko na sitko o drobnych oczkach zawieszone nad małą miską, następnie podnieś je nieco i delikatnie mieszaj przez około 30 sekund, pozwalając, aby wodnista część białka spłynęła do miski. Delikatnie wbij jajko do małej filiżanki/miseczki, celując w białko, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny
- Wiem, że wszyscy mówią o occie, ale mi po prostu nie podoba się jego smak na jajku. Postępuj jak powyżej z drugim jajkiem. W między czasie wstaw drugi garnek z wodą.
- Gdy woda zacznie się gotować, weź filiżankę w każdą rękę i delikatnie włóż jajka, po jednym z każdej strony garnka.
- Zmniejsz ogień, aby woda się nie poruszała, i gotuj jajka przez 3–4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą płynne.
- Przenieś jajka łyżką cedzakową na wyłożony papierem talerz, aby usunąć nadmiar wody.
- Rozłóż ciepły, kremowy jogurt pomiędzy dwie płytkie miski, na wierzchu połóż jajko w koszulce, polej jogurt masłem z Aleppo Pepper, posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.
- Dodaj do tego podpieczony chleb i rozkoszuj się wyjątkowym śniadaniem!



Jeden komentarz
Pingback: