Przekąska,  Śniadanie

Jajka po turecku

Dziś chciałabym się podzielić z Tobą przepisem, zainspirowanym od brytyjskiej gwiazdy kuchennej – Nigella Lawson. Ponoć kiedyś była bardzo znana, ja natomiast obejrzałam jej program na angielskim Netflixie (niedostępny w PL) jakieś 2 lata temu i przepadłam…To dzięki niej nauczyłam się robić Jajka po turecku i szukałam po całym świecie takiej przyprawy jak Aleppo Pepper. Dostałam ją dopiero w Kanadzie, nawet w UK nie było!

🌸 Jajka po turecku idealnie nadają na weekendowe śniadanie, kiedy możemy w spokoju i radości zrobić cos dla siebie i naszych bliskich. Łap przepis:

Składniki:

  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku (obrany i posiekany)
  • 1 łyżeczka płatków soli morskiej
  • 2 łyżki masła
  • 15 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 1 łyżeczka płatków pieprzu Aleppo PEPPER/tureckiej czerwonej papryki
  • 2 duże jajka (schłodzone w lodówce)
  • 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
  • kilka listków świeżego koperku (posiekanego)
  • Do podania: pokrojony w kawałki i podpieczony chleb na zakwasie lub chleb bezglutenowy

Wykonanie:

  1. Napełnij szeroki rondelek (ja używam o średnicy 22 cm) wodą tak, aby sięgała około 4 cm do boków garnka.
  2. Postaw na ogniu i przykryj, aby szybciej się nagrzał.
  3. Do miski włóż jogurt, dodaj czosnek i sól, nałóż miskę nad gotujący się z wodą garnek. Upewnij się, że podstawa miski nie dotyka wody. Mieszaj, aż osiągnie temperaturę ciała i będzie miała konsystencję lekko ubitej śmietanki. Wyłącz ogień i pozostaw miskę w takim stanie, nad garnkiem.
  4. Delikatnie rozpuść masło na małej patelni, aż zacznie nabierać orzechowo-brązowego koloru, ale uważaj, aby się nie przypaliło. Wyłącz ogień pod patelnią, dodaj oliwę z oliwek, a następnie piękne płatki czerwonej papryki; będzie się mocno pienić.
  5. Czas na jajka. Wbij pierwsze jajko na sitko o drobnych oczkach zawieszone nad małą miską, następnie podnieś je nieco i delikatnie mieszaj przez około 30 sekund, pozwalając, aby wodnista część białka spłynęła do miski. Delikatnie wbij jajko do małej filiżanki/miseczki, celując w białko, dodaj 1 łyżeczkę soku z cytryny
  6. Wiem, że wszyscy mówią o occie, ale mi po prostu nie podoba się jego smak na jajku. Postępuj jak powyżej z drugim jajkiem. W między czasie wstaw drugi garnek z wodą.
  7. Gdy woda zacznie się gotować, weź filiżankę w każdą rękę i delikatnie włóż jajka, po jednym z każdej strony garnka.
  8. Zmniejsz ogień, aby woda się nie poruszała, i gotuj jajka przez 3–4 minuty, aż białka się zetną, a żółtka nadal będą płynne.
  9. Przenieś jajka łyżką cedzakową na wyłożony papierem talerz, aby usunąć nadmiar wody.
  10. Rozłóż ciepły, kremowy jogurt pomiędzy dwie płytkie miski, na wierzchu połóż jajko w koszulce, polej jogurt masłem z Aleppo Pepper, posyp posiekanym koperkiem na wierzchu.
  11. Dodaj do tego podpieczony chleb i rozkoszuj się wyjątkowym śniadaniem!

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *