Ciastka,  Święta Bożego Narodzenia

Ciastka Imbirowe

Nie wiem jak wam, ale Święta to czas gdy myślę tylko o herbacie imbirowej i kawie z przyprawą do piernika. Ale w sumie, przydałoby się coś szybkiego i aromatycznego do kawy…Nie chcąc więc podawać kolejnego przepisu na pierniki , wrzucam wam coś zupełnie innego, oczywiście z motywem IMBIROWYM, a mianowicie Ciastka Imbirowe.

Składniki:

  • 50g masła
  • 50g cukru brązowego
  • 50g Golden Syrop
  • 50g mąki
  • 75g kandyzowanego imbiru
  • 50g płatków migdałów
  • 50g skórki pomarańczowej
  • 200g czekolady deserowej
  • 65g białej czekolady

Wykonanie:

  1. Zacznij od nagrzania piekarnika do 200°C/termoobieg 180°C.
  2. Wyłóż i bardzo lekko natłuść trzy blachy do pieczenia.
  3. Umieść masło i cukier na średniej patelni wraz ze złotym syropem i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i nie będzie już żadnych granulek.
  4. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę, imbir, migdały i skórkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Następnie weź łyżeczkę mieszanki i umieść sześć równych kopców na każdej blaszce, zostawiając dużo miejsca na ich równe rozłożenie.
  6. Piecz przez 8 minut.
  7. Gdy tylko będą jasnozłote w środku i nieco ciemniejsze na zewnątrz, są gotowe do wyjęcia.
  8. Nadal będą kruche i będą musiały ostygnąć przez około 5 minut, zanim w ogóle przełożysz je to całkowitego ostudzenia.
  9. Po przełożeniu ciastek zamocz w czekoladzie.
  10. Smacznego 💕
Porada: w przepisie Ciastka Imbirowe użyłam tzw. Golden Syrup – bardzo słynny w Anglii i właśnie stamtąd go przywiozłam. W Polsce dostępny jest syrop trzcinowy, można go wówczas podmienić albo spróbować kupić na Allegro odpowiednik.
Ciastko Imbirowe
Ciastko Imbirowe

Jeśli szukasz więcej inspiracji, zapraszam Cię także na mojego Instagrama:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *