Ciastka,  Święta Bożego Narodzenia

Ciasteczka maślane

Ciasteczka maślane, te pachnące masłem są naszym świątecznym faworytem. Choć mogą być pieczone o każdej porze, nam najlepiej smakują jeszcze chwilkę przed świętami Bożonarodzeniowymi. Są banalnie proste do wykonania, a przepis otrzymałam od mojej koleżanki z Niemiec.

  • 500g mąki pszennej
  • 200g cukru drobnego
  • 250g masła
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
  2. Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
  3. Po przełożeniu do miski, wszystko dokładnie ugnieć, aż ciasto będzie jednolite i spróbuj stworzyć z niego jednolitą kulę.
  4. Na stolnicy podsyp mąkę i wyłóż ciasto.
  5. Rozwałkuj na 3 mm grubość. Teraz możesz wykrawać swoje ulubione kształty. (Ja stosuje formy na święta – gwiazdki, choinki itp.) Wybierz co lubisz.
  6. W między czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Moja porada – ciasto może się przyklejać do formy bądź wałka, pamiętaj żeby za każdym razem posypać je mąką. Inaczej trudno będzie przełożyć ciastka na blachę.
  8. Wszystko pieczemy w 200 stopniach (góra-dół), około 10 minut, aż się zarumienią. Smacznego!
Ciasteczka Maślane
Ciasteczka maślane

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *