Bez glutenu,  Przekąska,  Śniadanie

Chleb Bezglutenowy

Długo wyczekiwany, ale jaki ważny! To mój ulubiony chleb ostatniego czasu. Zastąpił mi razowy, którego nie mogę jeść. Ten chleb bezglutenowy sprawi, że już na zawsze pożegnasz się ze sklepowym, niedobrym i bezwartościowym produktem “chlebopodobnym”, bo jak wiemy nie ma on zbyt dużo wartości odżywczych. Częstuj się i piecz w swoim domku 💕

Składniki:

  • 20 g łusek babki jajowatej
  • 360 g letniej wody
  • 150 g mąki z tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 50 g mąki sorgo lub mąki owsianej
  • 15 g cukru
  • 10 g soli
  • 8 g drożdży instant
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 10 g octu jabłkowego
  • 1 łyżka mleka do posmarowania chleba

Wykonanie:

  1. Przygotuj żel babki jajowatej: W misce wymieszaj łuski babki i letnią wodę. Po około 30-45 sekundach utworzy się żel.
  2. W dużej misce lub mikserze stacjonarnym (jeśli używasz) wymieszaj skrobię z tapioki, mąkę jaglaną, mąkę z sorgo, cukier, sól i drożdże.
  3. Zrób wgłębienie pośrodku suchych składników i dodaj żel babki jajowatej, oliwę z oliwek i ocet.
  4. Zagniataj ciasto, aż będzie gładkie i wszystkie składniki równomiernie się połączą. Użyj gumowej szpatułki, aby od czasu do czasu zeskrobać boki i dno miski, aby zapobiec pozostawieniu suchych plam niezmieszanej mąki.
  5. Gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne, bez grudek niezmieszanej mąki lub żelu babki jajowatej i powinno odchodzić od ścianek miski miksującej. Nie powinno być lepkie w dotyku. Nie dodawaj więcej mąki!

FORMOWANIE CHLEBA:

  1. Wyłóż ciasto na lekko posypaną mąką powierzchnię i rozwałkuj na szorstki prostokąt o długości około 28 cm i szerokości 18 cm.
  2. Zaczynając od szerszego końca, złóż ciasto i delikatnie dociśnij. Kontynuuj składanie ciasta (i dociskanie, aby je uszczelnić), tak aby zasadniczo zwinąć je w wałek. Ściśnij “szew”, aby go skleić.
  3. Zwinięte ciasto przełożyć łączeniem do dołu na dużą blachę wyłożoną pergaminem/papierem do pieczenia.
  4. Lekko przykryj bochenek ręcznikiem kuchennym, aby zapobiec wyschnięciu i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość na około 1 godziny.
chleb bezglutenowy
chleb bezglutenowy

PIECZENIE:

  1. Umieść żeliwną patelnię lub wytrzymałą blachę do pieczenia (nie szklaną!) na dnie piekarnika i rozgrzej piekarnik do 220°C.
  2. Gdy bochenek podwoi swoją objętość, posmaruj go delikatnie mlekiem.
  3. Użyj kulki do chleba lub ostrego noża, aby naciąć bochenek 5-7 ukośnymi nacięciami.
  4. Włóż bochenek do piekarnika na środkową dolną półkę, na dolną patelnię lub blachę do pieczenia włóż 5-6 kostek lodu, zamknij drzwiczki piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę piekarnika do 200°C.
  5. Piecz bochenek w temperaturze 200°C z parą przez 15 minut. Nie otwieraj w tym czasie drzwi piekarnika.
  6. Po 15 minutach otwórz drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i wyjmij dolną patelnię lub blachę do pieczenia. Zamknij piekarnik i piecz jeszcze 25-30 minut lub do momentu, aż chleb będzie złotobrązowy.
  7. Wyjmij chleb z piekarnika i ostudź go na drucianej kratce, aż będzie co najmniej letni, zanim go pokroisz.
  8. Smacznego 💕

👉 PORADA: Ponieważ do gorącej blachy do pieczenia na spodzie piekarnika dodasz kostki lodu, aby wytworzyć parę, nastąpi dość duża zmiana temperatury. Dlatego nie używaj szklanej blachy/blachy do pieczenia, ponieważ może się rozbić. Polecam żeliwną, ale metalowa blacha do pieczenia też świetnie się sprawdza.

A jeśli szukasz innej opcji na śniadanie, zapoznaj się z tymi przepisami:

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *