Bez glutenu,  Deser

Bezy

Chyba każdemu z was, zostały kiedyś w lodówce białka po zużyciu żółtek. Często nie wiemy, co z nimi począć. Wychodzę wam na przeciw i oto jest: przepis na bezy, beziki, które chyba każdy uwielbia.

W moim domu staramy się nie wyrzucać jedzenia. Gdy zostają białka tworzę z nich bezy. Można je przecież przełożyć do pojemniczka, a wykorzystać później. Będą ochoczo czekać na moment, kiedy będziecie ich potrzebować np. przy niespodziewanej wizycie gości.

Wystarczy ubić do tego śmietankę, dodać troszkę owoców, a pyszny deser gotowy!

Zapraszam was do zapoznania się z przepisem i pamiętaj – nie marnuj żywności 💕

Bezy

Trudność:BeginnerCzas przygotowania: 30 minutaCzas gotowania: 30 minutaCzas oczekiwania:2 godzina Czas łącznie:2 godzina 30 minutaPorcje:zależy porcjeKalorie:912 kcal Najlepsza pora roku:Suitable throughout the year

Składniki:

Wykonanie:

  1. Białka umieść w czystym i suchym naczyniu. Wybierz naczynie szklane lub metalowe.
    Do białek dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka.
  2. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj.
  3. Białka ubijaj nie dłużej niż 2-3 minuty, aby nie przebić pęcherzyków powietrza.
    Zacznij dodawać cukier – najlepiej drobny.
  4. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści.
  5. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka i bardzo błyszcząca masa białkowa
    Krem bezowy przełóż łyżką do jednorazowego rękawa cukierniczego z odcinaną końcówką lub do rękawa na tylki. Bezy formowałam na kształt koszyczka z wgłębieniem.
  6. Do bez ustawiam temperaturę 110 stopni z pieczeniem góra/dół.
    Szufladę z bezami umieszczam na środkowej półce piekarnika nagrzanego.
  7. W trakcie pieczenia/suszenia nie zmieniam temperatury.
    Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwiczki i trzymaj tak bezy do całkowitego wystudzenia piekarnika.
  8. Gotowe bezy zdejmuj z papieru do pieczenia i trzymaj kilka minut na kratce.
  9. Smacznego 💕
Słowa kluczowe:Bezglutenu, glutenfree, przekaska, przyjęcie, słodkie, święta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *