Ciasteczka maślane
Ciasteczka maślane, te pachnące masłem są naszym świątecznym faworytem. Choć mogą być pieczone o każdej porze, nam najlepiej smakują jeszcze chwilkę przed świętami Bożonarodzeniowymi. Są banalnie proste do wykonania, a przepis otrzymałam od mojej koleżanki z Niemiec.
Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 200g cukru drobnego
- 250g masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 1 jajko
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
- Wszystkie składniki przełóż do dużej miski.
- Masło i jajko powinno być w temperaturze pokojowej.
- Po przełożeniu do miski, wszystko dokładnie ugnieć, aż ciasto będzie jednolite i spróbuj stworzyć z niego jednolitą kulę.
- Na stolnicy podsyp mąkę i wyłóż ciasto.
- Rozwałkuj na 3 mm grubość. Teraz możesz wykrawać swoje ulubione kształty. (Ja stosuje formy na święta – gwiazdki, choinki itp.) Wybierz co lubisz.
- W między czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni.
- Moja porada – ciasto może się przyklejać do formy bądź wałka, pamiętaj żeby za każdym razem posypać je mąką. Inaczej trudno będzie przełożyć ciastka na blachę.
- Wszystko pieczemy w 200 stopniach (góra-dół), około 10 minut, aż się zarumienią. Smacznego!



2 komentarze
Eliza
Rewelacyjny przepis! ❤️
Pingback: