Śniadanie

Bułeczki Orkiszowe

Kto nie lubi pachnących i jeszcze ciepłych bułeczek orkiszowych? Chyba…każdy się skusi. Dziś dla Was przepis na szybkie Bułeczki Orkiszowe, które będą smakować każdemu. Myślę, że jedna porcja starczy wam TYLKO na jedno śniadanie..☀️ Bułeczki orkiszowe to istne wspomnienia z dzieciństwa 💕

Składniki:

  • 500g mąki orkiszowej (630 – ja używam tej z Lidla)
  • 8g suchych drożdzy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 250ml ciepłej wody
  • 70ml oliwy

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszkamy w dużej misie (najepiej hakiem, jeśli masz maszynę lub wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitego ciasta)
  2. Ciasto przykrywami ręczniczkiem kuchennym i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1h.
  3. Po tym czasie, ciasto wyrabiamy raz jeszcze i dzielimy na mniejsze bułeczki – ok. 10 sztuk.
  4. Pieczmy w 180 stopniach (góra-dół) ok. 20 minut, aż się przerumienią.
  5. Smaczenego!

PORADA 💕: Jeśli nie masz mąki orkiszowej, śmiało możesz użyć w przepisie mąkę tortową.

Bułeczki orkiszowe

👉 Jeśli szukasz inspiracji na inne śniadanie, sprawdź te przepisy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *