Kakaowy Biszkopt bezglutenowy
Dziś chciałabym się podzielić z wami przepisem na pyszny Kakaowy Biszkopt Bezglutenowy, który jest podstawą do stworzenia cudnego Tortu. Przepis rozpiszę wam na dwa rozmiary. Na Blaszkę o wymiarach 18-20 cm *okrągłą oraz 28-30 cm – na większy tort. Zapraszam 💕
Składniki: *(forma okrągła 18 – 20 cm)
- 7 jajek (rozmiar M)
- 80g mąki kukurydzianej
- 80g mąki ryżowej
- 60g mąki ziemniaczanej
- 35g kakao
- 250g cukru drobnego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
Składniki: *(forma okrągła 28 – 30 cm – wysoki RANT)
- 15 jajek (rozmiar M)
- 160g mąki kukurydzianej
- 160g mąki ryżowej
- 120g mąki ziemniaczanej
- 70g kakao
- 510g cukru
- 3 łyżeczki do proszku do pieczenia bezglutenowego
Wykonanie:
- Oddzielamy żółtka od białek.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wcześniej szczyptę soli. W
- W między czasie do ubitych białek dodajemy drobny cukier.
- Gdy białka będą już całkiem sztywne dodaj żółtka i ubij je na bardzo wolnych obrotach.
- Do tej masy dodaj wszystkie suche składniki. Pamiętaj przesiać wcześniej wszystkie mąki, żeby nie było grudek.
- Wszystko przełóż do formy i piecz w 170 stopniach ok. 40-45 minut do suchego patyczka.
PORADA: Pamiętaj przesiać wcześniej wszystkie mąki. Do pieczenia dużego biszkoptu zalecam użycie wysokiego Rantu – polecam ten od firmy DR 💕


