Bez glutenu,  Tort

Kakaowy Biszkopt bezglutenowy

Dziś chciałabym się podzielić z wami przepisem na pyszny Kakaowy Biszkopt Bezglutenowy, który jest podstawą do stworzenia cudnego Tortu. Przepis rozpiszę wam na dwa rozmiary. Na Blaszkę o wymiarach 18-20 cm *okrągłą oraz 28-30 cm – na większy tort. Zapraszam 💕

Składniki: *(forma okrągła 18 – 20 cm)

  • 7 jajek (rozmiar M)
  • 80g mąki kukurydzianej
  • 80g mąki ryżowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 35g kakao
  • 250g cukru drobnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego

Składniki: *(forma okrągła 28 – 30 cm – wysoki RANT)

  • 15 jajek (rozmiar M)
  • 160g mąki kukurydzianej
  • 160g mąki ryżowej
  • 120g mąki ziemniaczanej
  • 70g kakao
  • 510g cukru
  • 3 łyżeczki do proszku do pieczenia bezglutenowego

Wykonanie:

  1. Oddzielamy żółtka od białek.
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy wcześniej szczyptę soli. W
  3. W między czasie do ubitych białek dodajemy drobny cukier.
  4. Gdy białka będą już całkiem sztywne dodaj żółtka i ubij je na bardzo wolnych obrotach.
  5. Do tej masy dodaj wszystkie suche składniki. Pamiętaj przesiać wcześniej wszystkie mąki, żeby nie było grudek.
  6. Wszystko przełóż do formy i piecz w 170 stopniach ok. 40-45 minut do suchego patyczka.

PORADA: Pamiętaj przesiać wcześniej wszystkie mąki. Do pieczenia dużego biszkoptu zalecam użycie wysokiego Rantu – polecam ten od firmy DR 💕

Kakaowy biszkopt bezglutenowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *