Ciasta,  Święta Bożego Narodzenia

Piernik “Bezjajowiec”

Piernik, a w moim domu nazywany inaczej “Bezjajowcem”, ponieważ w składzie nie ma jajek, to ulubione ciasto i moje pierwsze, które nauczyłam się piec z Mamą i Babcią. Pamietam dzień, gdy w podstawówce była organizowana potańcówka i można było coś upiec. Wtedy z radością postanowiłam, że będzie to Bezjajowiec, oblany gęstą czekoladą. Udało mi się upiec, a rezultatem była pusta blacha, z której ciasto zniknęło w ciągu kilki minut. Tak wszystkim smakowało!

Składniki:

  • 3 szklanki mąki (szklanka ma 250g)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 szklanki mleka lub 1 szklanki zsiadłego mleka i 1 zwykłego
  • 2 łyżki powideł
  • tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej do oblania ciasta
  • Jeśli chcesz przełożyć piernik, użyj powideł lub ulubionego dżemu.

Wykonanie:

  1. Dwie łyżki powideł rozpuść w margarynie na wolnym ogniu.
  2. Suche składniki połącz ze sobą i wymieszaj.
  3. Do suchych składników dodaj ostudzone powidła oraz dwie szklanki mleka
  4. Przełóż wszystko do formy (ja używam zwykłej keksówki)
  5. Piec ok. 1h w 180 stopniach, sprawdzaj czy patyczek jest suchy!

PORADA: Ciasto możesz przekroić wzdłuż i przełożyć powidłami lub ulubionym dżemem. Polecam oblać je grubo czekoladą, będzie jeszcze smaczniejsze 💕

Piernik
Piernik

A jeśli szukasz ciastek na Święta Bożego Narodzenia, możesz spróbować tych przepisów:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *