Ciastka Imbirowe
Nie wiem jak wam, ale Święta to czas gdy myślę tylko o herbacie imbirowej i kawie z przyprawą do piernika. Ale w sumie, przydałoby się coś szybkiego i aromatycznego do kawy…Nie chcąc więc podawać kolejnego przepisu na pierniki , wrzucam wam coś zupełnie innego, oczywiście z motywem IMBIROWYM, a mianowicie Ciastka Imbirowe.
Składniki:
- 50g masła
- 50g cukru brązowego
- 50g Golden Syrop
- 50g mąki
- 75g kandyzowanego imbiru
- 50g płatków migdałów
- 50g skórki pomarańczowej
- 200g czekolady deserowej
- 65g białej czekolady
Wykonanie:
- Zacznij od nagrzania piekarnika do 200°C/termoobieg 180°C.
- Wyłóż i bardzo lekko natłuść trzy blachy do pieczenia.
- Umieść masło i cukier na średniej patelni wraz ze złotym syropem i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i nie będzie już żadnych granulek.
- Zdejmij z ognia i dodaj mąkę, imbir, migdały i skórkę i dokładnie wymieszaj.
- Następnie weź łyżeczkę mieszanki i umieść sześć równych kopców na każdej blaszce, zostawiając dużo miejsca na ich równe rozłożenie.
- Piecz przez 8 minut.
- Gdy tylko będą jasnozłote w środku i nieco ciemniejsze na zewnątrz, są gotowe do wyjęcia.
- Nadal będą kruche i będą musiały ostygnąć przez około 5 minut, zanim w ogóle przełożysz je to całkowitego ostudzenia.
- Po przełożeniu ciastek zamocz w czekoladzie.
- Smacznego 💕
Porada: w przepisie Ciastka Imbirowe użyłam tzw. Golden Syrup – bardzo słynny w Anglii i właśnie stamtąd go przywiozłam. W Polsce dostępny jest syrop trzcinowy, można go wówczas podmienić albo spróbować kupić na Allegro odpowiednik.

Jeśli szukasz więcej inspiracji, zapraszam Cię także na mojego Instagrama:


Jeden komentarz
Pingback: