Skubaniec
Skubaniec czy pleśniak? 🤔 U mnie w domu od zawsze był skubaniec! I to z agrestem 🥰
A ja postanowiłam trochę zaszaleć i zrobiłam wersje bez glutenu i na owocach leśnych (mrożonych).
Składniki:
- 250 g masła
- 6 żółtek
- 250g maki kukurydzianej
- 250g ryżowej
- 100g ksylitolu/cukru
- pełna łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- owoce mrożone na oko (ja wyłożyłam tyle, by zasłoniły cały spod ciasta)
Beza:
- Białka z 6 jajek
- Szczypta soli
- 150g cukru/ksylitolu
Wykonanie:
- Mąkę, żółtka, masło, proszek i cukier ugniatamy aż wszystko się razem połączy.
- Rozdzielany na polowe i do drugiej części dodajemy kakao, znów ugniatamy do połączenia.
- Blachę wykładamy ciastem, z każdego zostawiamy pół (na górna część ciasta).
- Wysypujemy mrożone owoce i wkładamy do piekarnika.
- Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.
- W międzyczasie ubijamy białka ze szczypta soli i cukrem.
- Gdy spod się upiecze, wykładamy na niego beze i posypujemy pozostała reszta ciasta jasnego i ciemnego, tworzymy tzw. Kruszynkę.
- Ciasto pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.


