Krajanka Piernikowa
Krajanka Piernikowa to pyszne i wilgotne ciasteczka, oblane toną słodziutkiego lukru. Idealne na święta Bożego Narodzenia 🙂
Składniki: (na ok. 4 blaszki)
- 200 g mleka 3,2%
- 60 g masła
- 60 g miodu
- 30 g świeżych drożdży
- 250 g cukru pudru
- 550 g mąki pszennej 550
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 30 g przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki soli
Lukier:
- 250g cukru pudru
- 50 ml gorącej wody

Wykonanie:
- Mleko, masło, miód i 50 g cukru pudru podgrzej aż masło się rozpuści.
- Kiedy mieszanka będzie letnia pokrusz drożdże i odstaw na 15 min aż zaczną pracować.
- Całość przelej do misy miksera.
- Następnie do misy przesiej mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao, sodę, pozostały cukier puder. Dodaj sól i całość wyrób na jednolite ciasto.
- Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i zagnieć w kulę.
- W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra- dół).
- Ciasto podziel na 4 kawałki.
- Ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paski o szerokości 3 cm a następnie na różnej wielkości kawałki.
- Tak przygotowaną kostkę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni góra- dół piekarniku przez 6-7 min (w zależności od piekarnika).
- Nie piecz zbyt długo aby nie zrobiła się twarda!
- Cukier puder utrzyj z gorącą wodą aby powstał gładki lukier. Krajankę jeszcze ciepłą koniecznie polej lukrem tak aby każdy kawałek został pokryty a następnie poukładaj na papierze do pieczenia aby lukier zastygnął.
- Z każdą kolejną porcją ciasta postępuj tak samo.
- Smacznego! 💕
PORADA: Z tego przepisu robię także pierniczki. Wychodzą miękkie i delikatne. Wystarczy, że ciasto rozwałkujesz na 3 mm i będziesz piec ok. 5 minut. (Krócej niż krajankę)


2 komentarze
Komentator WordPressa
Cześć, to jest komentarz.
Aby zapoznać się z moderowaniem, edycją i usuwaniem komentarzy, należy odwiedzić ekran komentarzy w kokpicie.
Awatary komentujących pochodzą z Gravatara.
Pingback: