Ciastka,  Święta Bożego Narodzenia

Krajanka Piernikowa

Krajanka Piernikowa to pyszne i wilgotne ciasteczka, oblane toną słodziutkiego lukru. Idealne na święta Bożego Narodzenia 🙂

Składniki: (na ok. 4 blaszki)

  • 200 g mleka 3,2%
  • 60 g masła
  • 60 g miodu
  • 30 g świeżych drożdży
  • 250 g  cukru pudru
  • 550 g mąki pszennej 550
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 30 g przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli

Lukier:

  • 250g cukru pudru
  • 50 ml gorącej wody
Krajanka
Krajanka w trakcie pieczenia

Wykonanie:

  1. Mleko, masło, miód i 50 g cukru pudru podgrzej aż masło się rozpuści.
  2. Kiedy mieszanka będzie letnia pokrusz drożdże i odstaw na 15 min aż zaczną pracować.
  3. Całość przelej do misy miksera.
  4. Następnie do misy przesiej mąkę pszenną, przyprawę do piernika, kakao, sodę, pozostały cukier puder. Dodaj sól i całość wyrób na jednolite ciasto.
  5. Ciasto przełóż na blat obsypany mąką i zagnieć w kulę. 
  6. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 180 stopni (góra- dół).
  7. Ciasto podziel na 4 kawałki.
  8. Ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, pokroić na paski o szerokości 3 cm a następnie na różnej wielkości kawałki.
  9. Tak przygotowaną kostkę ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym do 180 stopni góra- dół piekarniku przez 6-7 min (w zależności od piekarnika).
  10. Nie piecz zbyt długo aby nie zrobiła się twarda!
  11. Cukier puder utrzyj z gorącą wodą aby powstał gładki lukier. Krajankę jeszcze ciepłą koniecznie polej lukrem tak aby każdy kawałek został pokryty a następnie poukładaj na papierze do pieczenia aby lukier zastygnął.
  12. Z każdą kolejną porcją ciasta postępuj tak samo.
  13. Smacznego! 💕

PORADA: Z tego przepisu robię także pierniczki. Wychodzą miękkie i delikatne. Wystarczy, że ciasto rozwałkujesz na 3 mm i będziesz piec ok. 5 minut. (Krócej niż krajankę)

Krajanka Piernikowa

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *